2015/03/31

Vínna klobása na čiernom pive

Vínnu klobásu som kedysi vôbec nepoznala. Až po presťahovaní sa do ČR som sa v obchode dívala na toto dlhé niečo. Sama o sebe nemá nejakú výraznú chuť, ale keď sa dobre urobí, je výborná. Česká wiki o nej píše toto:

"Vinná klobása je tradiční česká uzenina, příbuzná bavorské bílé klobáse. Vyrábí se z vepřového, někdy i telecího masa, které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé vínomuškátový květ a citrónová kůra. Hmota se naplní do přírodního střívka. Klobásy nejsou tepelně opracované, proto se musejí co nejdříve zkonzumovat. Nejčastěji se stočí do spirály, která se zajistí špejlí a opeče na rozpáleném tuku. Protože vznikne červené kolo připomínající Slunce, bývá vinná klobása tradičním vánočním jídlem jako oslava slunovratu."

No a toto je môj najobľúbenejší recept z vínnej klobásy.

Suroviny:
asi 1 kg vínnej klobásy
200 g anglickej slaniny
200 g paradajkového pretlaku
200 ml čierneho piva
2 cibule
4 strúčiky cesnaku

Postup:
Z vínnej klobásy stočíme asi 20 slimákov (v prstoch oddelíme vnútro črievka, zatočíme a potom črievko prerežeme) a zopneme ich špáratkom (uvidíte, s akými veľkými slimákmi sa vám bude dobre pracovať; mne boli minule špáratka krátke, tak nabudúce asi použijem špajdľu).
Tieto slimáky opečieme na oleji a presunieme ich do zapekacej misy. Do oleja na panvici hodíme rezance slaniny, keď sa trochu vyškvarí, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, smažíme asi 5 minút. Potom pridáme pretlak a pivo, zamiešame a touto zmesou zakryjeme klobásky. Zapečieme v rúre 15-20 minút.




Ako prílohu mám najradšej zemiakovú kašu, dobrý je k tomu aj šalát z čerstvej alebo nakladanej zeleniny. A zapijeme pivom, ktoré nám zostalo z varenia!






Žádné komentáře:

Okomentovat