Čím iným by som mohla odštartovať kapitolu o slovenských a českých špecialitách, ak nie haluškami?
Priznám sa k dvom veciam nehodných Slovenky. Po prvé, ako malá som vôbec nemala rada bryndzu (teraz ju už celkom znesiem). A po druhé, ešte nikdy som neuvarila halušky zo zemiakov. Uprednostňujem jednoduchšiu verziu, keďže sa mi nechce šúpať zemiaky.
Ako na to? Cesto pripravíme zmiešaním:
• asi trištvrte litra zákysu (CZ kyšky) alebo niečoho iného kyslomliečneho (napr. acidofilné mlieko, ale nie je dobré, aby bolo nízkotučné)
• 0,5 kg polohrubej múky
• 1 vajca
• soli (množstvo podľa toho, kto ako solí, či metódou pokus-omyl).
Potom chytíte "haluškovač".
Cesto cezeň pretlačíte do osolenej vriacej vody (moja starká halušky do vody hádže z drevenej podložky nožom, ale pre našu generáciu je to príliš pracné). Keď halušky vyplávajú na povrch, ešte chvíľu ich necháme povariť a potom vylovíme sitkom (príp. premyjeme vodou, čo ja nerobím). Ďalej už len zamiešame s pripravenou bryndzou / kapustou / syrom.
Bryndzu / syr si vopred roztlačíme s horúcim mliekom a smotanou. Kyslú kapustu vyžmýkame (ak je veľmi kyslá, tak ešte premyjeme vodou) a polejeme rozpustenou slaninkou.
Na fotke sú halušky bryndzové. Ale nikdy nerobím len jeden druh. Vždy k nim urobím aj kapustové alebo syrokrémové.
(CZ: Neviete, čo je to Syrokrém? Slovenský smotanový tavený syr, niečo ako v Čechách Apetito. Toto označenie u mňa tak zdomácnelo, že doteraz nepoviem halušky "syrové", ale "syrokrémové". Ako som sa dozvedela na stránkach spoločnosti, ktorá Syrokrém aktuálne vyrába, historicky bola táto značka veľmi regionálna a takmer celá produkcia sa rozpredala výhradne na strednom Slovensku. Takže ako správna "Stredoslovenka" tie halušky musím volať "syrokrémové"!)
K bryndzovým haluškám sa ale pojí jedna nezabudnuteľná historka s našimi českými kamarátmi, ktorých sme raz na večeru pohostili práve haluškami. Vrhli sa najviac na tie bryndzové a opájali sa ich vôňou, pričom jeden z nich hovorí niečo v tomto zmysle: "Miluji tu vůni... voní to jako zvratky, že? Je to úžasné!"
Ak vám halušky zostanú do druhého dňa, možete si ich trochu opiecť na oleji a rozbiť na ne vajíčko.
Žádné komentáře:
Okomentovat